3 scenario's voor de komende jaren


3 scenario's voor de komende jaren

2025 zou voor veel bureaus weleens eens het jaar kunnen worden dat we achteraf als kantelpunt gaan zien. Een jaar waarin de beslissingen in het hier en nu bepalend zijn voor hoe de komende jaren eruit gaan zien. Dit is altijd zo, maar nu des te meer omdat het tempo van veranderingen toeneemt. Aangejaagd door geopolitieke instabiliteit en radicale technologische vernieuwing (AI).

3 scenario's om over na te denken:

  1. Het huidige plan verbeteren
  2. Full-scope worden
  3. Cost leadership

1. Het huidige plan verbeteren

Essentie
Er gaat heel veel goed, en je kunt leven met de dingen die minder goed gaan. Bovendien vertrouw je op je aanpassingsvermogen en ervaring om te spotten waar de markt behoefte aan heeft.

Yay
Makkelijk te implementeren, je doet het al. Bovendien heb je een hele lijst met verbeteringen in gedachten, waarvan je de effort en de impact vrij goed kunt inschatten. Als je die eens doorvoert kun je voorlopig heel goed vooruit.

Nay
Veel van de huidige nadelen in je werkweek zijn terug te voeren op een ongezonde new business dynamiek (generiek verhaal, prijsdruk, veeleisende klanten). Als klanten meer zelf kunnen (en willen) gaan doen met behulp van AI en DIY tooling komt er nog meer druk te staan op het verkopen van uitvoerend werk.

2. Full scope worden

Essentie
Geen output meer verkopen, maar transformaties. Upstream strategie gaan leveren en ondersteunen bij de uitvoering van het plan. Vervolgens downstream het inbedden en uitbouwen in de rest van de organisatie.

Yay
Veel minder uitwisselbaar met concurrenten. Dus makkelijker verkopen tegen een hogere prijs. Toekomstbestendig, want focus op de dingen die niet te automatiseren zijn.

Nay
Moeilijk te implementeren. Dealen met belemmerende overtuigingen, nieuwe skills die geleerd moeten worden of zelfs nieuwe mensen die nodig zijn.

3. Cost leadership

Essentie
Het kost steeds minder tijd en talent om redelijk goede output te creëren. Door constant te innoveren blijf je opdrachtgevers een stap voor in benodigde resources en/of kwaliteit van de output. Die voorsprong kun je kapitaliseren.

Yay
Momentum in de markt, opdrachtgevers willen dit. Liefst vandaag. Je kunt exponentieel meer klanten bedienen en omzet genereren per teamlid.

Nay
In de woorden van Victor Knaap: if you're not moving at the speed of Silicon Valley, they're coming for your business model. Dit scenario ligt denk ik als eerste in de vuurlinie.


Een logische reactie kan zijn om scenario's te willen combineren. Ik vraag me af of dat realistisch is. Je hebt altijd te maken met beperkte resources, en elk van bovenstaande scenario's vraagt een compleet andere inzet van de schaarse verbetercapaciteit die je hebt.

Dus pick your poison.

Hoe denk jij hierover? Mis ik een scenario, of zie je het anders?

Koen Hendrickx

Werkt al 15 jaar aan betere business modellen voor agencies & consultancies.

Is deze mail naar je doorgestuurd? >> Hier schrijf je jezelf in.

Heb je een vraag of opmerking?
Beantwoord deze mail gerust! Antwoord gegarandeerd.

Postbus 1515, Nijmegen, Gld 6501 BM
Unsubscribe · Preferences

Koen Hendrickx

Alles over het vermarkten van expertise.

Read more from Koen Hendrickx

Verkoop transformaties, geen deliverables ↓ Je marge vergroten, AI-proof worden of minder hit-and-run omzet: strategisch partner worden is de enabler die het mogelijk maakt. In deze mail verkennen we een van de meest impactvolle pivots die je met je bureau kunt maken. Maar, we doen al strategie UX onderzoek Campagne concepten bedenken Technische architectuur uitwerken Dat is geen strategie. Dat is uitvoering in dienst van een deliverable. Essentieel, maar geen strategie. Wat is dan wel...

4 domeinen om waarde te leveren voor opdrachtgevers ↓ 75% van het uitvoerende werk dat bureaus nu doen gaat verdwijnen. Dat betekent bijna al het creatie- en codeerwerk in haar huidige vorm. Iedereen voelt dat het eraan zit te komen, niemand is het eens over de tijdlijn. In plaats van toe te voegen aan die discussie denk ik na over de vraag wat gaan we dan wel doen? Want laten we wel wezen: het is niet allemaal doom & gloom. Er liggen heel veel kansen voor diegenen die wel veranderen: Je kunt...

Laat je niet hypnotiseren door AI ↓ Bureau-mensen zijn makers. Jullie worden blij van slimme oplossingen. Dit geldt doorgaans ook voor de leiders die bepalen hoe de resources in een bureau worden besteed (tijd & geld). En daar ontstaat een extra diepe valkuil als het over AI gaat: shiny new object syndrome. Want AI biedt de slimme maker een eindeloze speeltuin om te experimenteren. De eerste homegrown, AI-based SaaS producten worden al met veel trots aangekondigd door bureaus. Heel gaaf. Maar...