3 scenario's voor de komende jaren


3 scenario's voor de komende jaren

2025 zou voor veel bureaus weleens eens het jaar kunnen worden dat we achteraf als kantelpunt gaan zien. Een jaar waarin de beslissingen in het hier en nu bepalend zijn voor hoe de komende jaren eruit gaan zien. Dit is altijd zo, maar nu des te meer omdat het tempo van veranderingen toeneemt. Aangejaagd door geopolitieke instabiliteit en radicale technologische vernieuwing (AI).

3 scenario's om over na te denken:

  1. Het huidige plan verbeteren
  2. Full-scope worden
  3. Cost leadership

1. Het huidige plan verbeteren

Essentie
Er gaat heel veel goed, en je kunt leven met de dingen die minder goed gaan. Bovendien vertrouw je op je aanpassingsvermogen en ervaring om te spotten waar de markt behoefte aan heeft.

Yay
Makkelijk te implementeren, je doet het al. Bovendien heb je een hele lijst met verbeteringen in gedachten, waarvan je de effort en de impact vrij goed kunt inschatten. Als je die eens doorvoert kun je voorlopig heel goed vooruit.

Nay
Veel van de huidige nadelen in je werkweek zijn terug te voeren op een ongezonde new business dynamiek (generiek verhaal, prijsdruk, veeleisende klanten). Als klanten meer zelf kunnen (en willen) gaan doen met behulp van AI en DIY tooling komt er nog meer druk te staan op het verkopen van uitvoerend werk.

2. Full scope worden

Essentie
Geen output meer verkopen, maar transformaties. Upstream strategie gaan leveren en ondersteunen bij de uitvoering van het plan. Vervolgens downstream het inbedden en uitbouwen in de rest van de organisatie.

Yay
Veel minder uitwisselbaar met concurrenten. Dus makkelijker verkopen tegen een hogere prijs. Toekomstbestendig, want focus op de dingen die niet te automatiseren zijn.

Nay
Moeilijk te implementeren. Dealen met belemmerende overtuigingen, nieuwe skills die geleerd moeten worden of zelfs nieuwe mensen die nodig zijn.

3. Cost leadership

Essentie
Het kost steeds minder tijd en talent om redelijk goede output te creëren. Door constant te innoveren blijf je opdrachtgevers een stap voor in benodigde resources en/of kwaliteit van de output. Die voorsprong kun je kapitaliseren.

Yay
Momentum in de markt, opdrachtgevers willen dit. Liefst vandaag. Je kunt exponentieel meer klanten bedienen en omzet genereren per teamlid.

Nay
In de woorden van Victor Knaap: if you're not moving at the speed of Silicon Valley, they're coming for your business model. Dit scenario ligt denk ik als eerste in de vuurlinie.


Een logische reactie kan zijn om scenario's te willen combineren. Ik vraag me af of dat realistisch is. Je hebt altijd te maken met beperkte resources, en elk van bovenstaande scenario's vraagt een compleet andere inzet van de schaarse verbetercapaciteit die je hebt.

Dus pick your poison.

Hoe denk jij hierover? Mis ik een scenario, of zie je het anders?

Koen Hendrickx

Werkt al 15 jaar aan betere business modellen voor agencies & consultancies.

Is deze mail naar je doorgestuurd? >> Hier schrijf je jezelf in.

Heb je een vraag of opmerking?
Beantwoord deze mail gerust! Antwoord gegarandeerd.

Postbus 1515, Nijmegen, Gld 6501 BM
Unsubscribe · Preferences

Koen Hendrickx

Alles over het vermarkten van expertise.

Read more from Koen Hendrickx

Het rendement op nieuwsgierigheid ↓ Curiosity is the engine of achievement - Ken Robinson Bij bureaus werken slimme, creatieve mensen. Dat soort mensen is vrijwel altijd nieuwsgierig van aard. Die nieuwsgierigheid wordt vaak gebruikt als bezwaar tegen het aanbrengen van meer marktfocus: "Mijn team vindt het juist heel leuk om verschillend werk voor verschillende typen organisaties te maken. Ze zijn nieuwsgierig en leren hier veel van." Bijna goed. Natuurlijk is je team nieuwsgierig en leren...

3 skills om in je team te hebben richting de toekomst ↓ Creërend werk zal een kleiner deel van de bureau-omzet uitmaken in de toekomst. Gelukkig zijn er honderd-en-één dingen die je daarvoor in de plaats kunt doen voor klanten. Ik zie graag dat bureaus dichter tegen de business realiteit van hun klant kruipen. Niet alleen maar plannen maken en zaken creëeren. Aan de voorkant ook de diagnose en de business case, en aan de achterkant ook de inbedding op de werkvloer. Zo ga je een aantal...

Koen

Hoe zit het met onze bestaande klanten bij een herpositionering? ↓ We zijn allemaal trots op onze bestaande klanten. Relaties waarin we veel geïnvesteerd hebben, met mensen die ons (inmiddels) vertrouwen. Een van de grotere drempels die bureauleiders ervaren in het proces van herpositioneren en strategisch partner worden is dit: Ons klantenbestand is heel divers. We kunnen niet iedereen binnenboord houden in een aangescherpte marktfocus. Dit maakt ons onrustig, want we willen onze klanten...