Afkijken bij de grootste bureaus


Afkijken bij de grootste bureaus

Er was een tijd dat de CMO verantwoordelijk was voor alle 4 de P's: prijs, plaats, product en promotie. Een 15 jaar durende cocktail van growth hacking, meetbaarheid, onervarenheid en automation heeft dat volledig veranderd.

Marketing is bij veel organisaties gereduceerd tot een communicatie-instrument om de korte termijn mee te optimaliseren. Groepsfoto nodig voor de website? Vraag maar aan marketing.

Die dynamiek in de directiekamers van opdrachtgevers vond ook haar weg naar de partner in crime van de CMO: het bureau.

  • RFP's zijn steeds verder dichtgetimmerd
  • Pitches hebben soms wel 20 deelnemers
  • Het gevraagde werk is louter uitvoerend van aard
  • Het liefst met garanties van resultaat erbij

En laat het uitvoerende werk nou net datgene zijn waar het meeste druk op komt te staan in de komende 5 jaar, onder invloed van AI en tooling.

De grote jongens

Kijk naar de groei in de afgelopen 10 jaar van twee van de grootste bureaus ter wereld: WPP en Omnicom. Daar zie je die druk terugkomen: de groei was zo goed als vlak.

Het kan echter ook anders. Kijk naar Accenture Song (voorheen Accenture Interactive). Ogenschijnlijk uit het niets komen zij het toneel op gegaloppeerd en zijn inmiddels de grootste van allemaal:

Het geheim van Accenture Song?

Het merk Accenture wordt als strategisch partner gezien door opdrachtgevers. Bureaus (zelfs de grote jongens zoals WPP en Omnicom) zijn te vaak gefocust op deliverables.

Ondertussen snapt Accenture Song de business case van die deliverables beter. Iets wat er met de paplepel ingegoten is, aangezien ze ontstaan zijn uit een van de grootste consultancy clubs ter wereld. Bovendien worden ze bij de les gehouden omdat het werk van Song heel vaak in samenhang gebeurt met het strategische werk van zusterbedrijf Accenture. Een belangrijke bron van leads die verwachten dat creative en tech over meer dan deliverables gaat.

De anatomie van een business outcome is immers altijd hetzelfde:

  1. Pijn
  2. Diagnose
  3. Strategie voor oplossing
  4. Resources bepalen
  5. Plan voor oplossing
  6. Realisatie
  7. Inbedding in de organisatie

Accenture Song ownt samen met haar zusterbedrijf 2 t/m 7 terwijl de meeste bureaus niet verder komen dan 5 en 6.

Wat kunnen wij hiermee?

Simpel: de druk op het uitvoerende werk gaat exponentieel toenemen de komende 5 jaar. Enerzijds omdat het makkelijker wordt om het zelf te doen met behulp van tooling. Anderzijds omdat er meer concurrenten zijn voor de marktvraag die overblijft.

Je zult moeten gaan werken aan een manier om eerder in beeld te komen bij opdrachtgevers en langer in beeld te blijven.

Begrijp de impact van jouw dienstverlening op alle lagen in de organisatie. Ontwikkel de expertise die nodig is om waarde te leveren op het hoogste (meest abstracte), maar ook op het laagste (meest concrete) niveau. Bedien niet alleen de IT- of marketingafdeling. Ga dwars door de hele organisatie heen.

Visueel stel ik me dat zo voor:

Mijn voorlopige werktitel is van full-service naar full-scope.

Deze editie was wat abstracter dan voorgaande edities. Ik ben benieuwd of je het wat vindt. Hoor het graag!

Koen Hendrickx

Werkt al 15 jaar aan betere business modellen voor agencies & consultancies.

Is deze mail naar je doorgestuurd? >> Hier schrijf je jezelf in.

Heb je een vraag of opmerking?
Beantwoord deze mail gerust! Antwoord gegarandeerd.

Postbus 1515, Nijmegen, Gld 6501 BM
Unsubscribe · Preferences

Koen Hendrickx

Alles over het vermarkten van expertise.

Read more from Koen Hendrickx

De bouwstenen van een adviespropositie ↓ Vaak schrijf ik over wat verstandig is om te doen of over het waarom daarachter. Vandaag gaat over een minstens net zo belangrijke vraag: hoe doe je dat dan? Stel dat je (nog) meer strategisch partner wil worden van je klanten. Dan moet denkwerk een groter aandeel in jullie omzet krijgen. Hoe bouw je nou een goede adviespropositie? Het slechte nieuws: waarde genereren met adviseren is context-afhankelijk. Van de klant, het onderwerp, de adviseur en de...

Verruil complexiteit voor discipline ↓ Elke maand lees ik een paar marketingplannen van bureaus. De een nog ambitieuzer dan de ander: Wekelijkse content publiceren op 3 kanalen Jaarlijks een groot event voor klanten Maandelijks een webinar En dat alles met 1 part-time marketeer en wat uren van collega's. De Britten noemen dat a mile wide and an inch deep. Oftewel: je ambitie matcht niet met je resources. Het gevolg laat zich goed voorspellen: weinig diepgang, bruikbaarheid en originaliteit....

Afhankelijk van verborgen aandeelhouders ↓ Toen mijn oud-compagnon Nick en ik ons bureau startten in 2010 deden we initieel al onze projecten op het Joomla CMS. Voor ons was dat aantrekkelijker dan WordPress, want Joomla was op dat moment technisch geschikter voor complexe websites. Bovendien draaide een kleine 15% van alle websites wereldwijd erop, dus het leek een veilige keuze. Fast-forward naar 2025 en vraag je eens af hoe succesvol je nu bent met de reputatie als allerbeste Joomla...