Transformaties, geen deliverables


Verkoop transformaties, geen deliverables

Je marge vergroten, AI-proof worden of minder hit-and-run omzet: strategisch partner worden is de enabler die het mogelijk maakt.

In deze mail verkennen we een van de meest impactvolle pivots die je met je bureau kunt maken.

Maar, we doen al strategie

  • UX onderzoek
  • Campagne concepten bedenken
  • Technische architectuur uitwerken

Dat is geen strategie. Dat is uitvoering in dienst van een deliverable. Essentieel, maar geen strategie.

Wat is dan wel strategie?

Een bureau dat strategisch partner is komt in beeld ver voordat de beslissing genomen wordt om het traditionele, uitvoerende bureau in te schakelen.

Het vertrekpunt van een strategisch partner is een business probleem dat gevoeld wordt door leiders in een organisatie. Zo'n probleem gaat over de dingen die zij ervaren in hun werkweek. Over hun continuïteit en toekomstbestendigheid. Niet over jullie dienstverlening.


Geen strategisch probleem:

We willen met online marketing aan de slag, maar weten niet hoe.

Help ons met een nieuwe website en mijn-omgeving op maat.

Wel een strategisch probleem:

De effectiviteit van onze buitendienst loopt terug.

Klanten beoordelen onze klantenservice steeds negatiever terwijl de kosten ervan stijgen.


Een strategisch partner begint bij het onderzoeken van oorzaken en symptomen. Die lopen namelijk nogal eens door elkaar.

Vervolgens bedenkt zij een aantal strategische opties die kunnen leiden naar een situatie waarin het probleem niet meer bestaat. 2 dingen zijn hierin altijd waar:

  1. Er zit onzekerheid in, er is geen directe invloed op hoe alles gaat lopen. Anders is het planning en uitvoering.
  2. Je maakt daadwerkelijk keuzes. Dus je zegt ‘nee’ tegen bepaalde dingen zodat je beter ‘ja’ kunt zeggen tegen andere dingen.

Een strategisch partner verkoopt verandering. Transformatie. Niet alleen deliverables.

Waarom is dat belangrijk?

De eerste -platte- reden is dat consultancy veel beter betaald wordt dan traditioneel uitvoerend bureauwerk. Bureaus rekenen gemiddeld €115 per uur, terwijl consultancies al snel richting de €250 gaan.

De tweede reden gaat over je toekomstbestendigheid.

De organisaties die nu je facturen betalen gaan steeds meer van het uitvoerende werk zelf doen. Gefaciliteerd door AI en DIY-tooling.

Als die taart kleiner wordt kun je twee dingen doen: upstream bewegen (daarover gaat deze mail) of downstream bewegen (het inbedden en uitbouwen in de organisatie).

Wat heb je nodig?

Dit lijstje zal nog wel wat langer worden de komende tijd. Maar hier vast een 6-tal dingen die je zult moeten ontwikkelen, aantrekken (of behouden!):

  1. De moed om te focussen op een aantal specifieke problemen (positionering).
  2. De nieuwsgierigheid om alles te willen weten over die problemen en de context waarin ze voorkomen (verdieping).
  3. De discipline om je learnings publiekelijk te delen (thought leadership).
  4. De assets om je specialisatie te bewijzen (branding & pre-builts)
  5. Een propositie om klanten mee te onboarden (diagnose)
  6. De skills om mensen mee te krijgen in je visie (leiderschap)

Koen Hendrickx

Werkt al 15 jaar aan betere business modellen voor agencies & consultancies.

Is deze mail naar je doorgestuurd? >> Hier schrijf je jezelf in.

Heb je een vraag of opmerking?
Beantwoord deze mail gerust! Antwoord gegarandeerd.

Postbus 1515, Nijmegen, Gld 6501 BM
Unsubscribe · Preferences

Koen Hendrickx

Alles over het vermarkten van expertise.

Read more from Koen Hendrickx

3 scenario's voor de komende jaren ↓ 2025 zou voor veel bureaus weleens eens het jaar kunnen worden dat we achteraf als kantelpunt gaan zien. Een jaar waarin de beslissingen in het hier en nu bepalend zijn voor hoe de komende jaren eruit gaan zien. Dit is altijd zo, maar nu des te meer omdat het tempo van veranderingen toeneemt. Aangejaagd door geopolitieke instabiliteit en radicale technologische vernieuwing (AI). 3 scenario's om over na te denken: Het huidige plan verbeteren Full-scope...

4 domeinen om waarde te leveren voor opdrachtgevers ↓ 75% van het uitvoerende werk dat bureaus nu doen gaat verdwijnen. Dat betekent bijna al het creatie- en codeerwerk in haar huidige vorm. Iedereen voelt dat het eraan zit te komen, niemand is het eens over de tijdlijn. In plaats van toe te voegen aan die discussie denk ik na over de vraag wat gaan we dan wel doen? Want laten we wel wezen: het is niet allemaal doom & gloom. Er liggen heel veel kansen voor diegenen die wel veranderen: Je kunt...

Laat je niet hypnotiseren door AI ↓ Bureau-mensen zijn makers. Jullie worden blij van slimme oplossingen. Dit geldt doorgaans ook voor de leiders die bepalen hoe de resources in een bureau worden besteed (tijd & geld). En daar ontstaat een extra diepe valkuil als het over AI gaat: shiny new object syndrome. Want AI biedt de slimme maker een eindeloze speeltuin om te experimenteren. De eerste homegrown, AI-based SaaS producten worden al met veel trots aangekondigd door bureaus. Heel gaaf. Maar...