Het rendement op nieuwsgierigheid


Het rendement op nieuwsgierigheid

Curiosity is the engine of achievement - Ken Robinson


Bij bureaus werken slimme, creatieve mensen. Dat soort mensen is vrijwel altijd nieuwsgierig van aard.

Die nieuwsgierigheid wordt vaak gebruikt als bezwaar tegen het aanbrengen van meer marktfocus:

"Mijn team vindt het juist heel leuk om verschillend werk voor verschillende typen organisaties te maken. Ze zijn nieuwsgierig en leren hier veel van."

Bijna goed.

Natuurlijk is je team nieuwsgierig en leren ze op die manier.

De vraag is of je die nieuwsgierigheid optimaal gebruikt.

Als je veel verschillend werk voor allerlei typen klanten doet dan heb je heel veel diversiteit. Je leert in de breedte heel veel. In de diepte niet zo.

Het probleem is dat dit oppervlakkigheid in de hand werkt. Je mensen moeten bij elk klanttraject opnieuw onderzoek doen naar basale dingen. Zo leren ze heel breed, maar tegen de tijd dat het echt moeilijk (en interessant) begint te worden is het budget op.

Visueel ziet dat er zo uit:

Het helpt om de diversiteit terug te dringen op deze assen:

  1. Waar werk je aan (je domein)
  2. Voor wie doe je dat (je doelgroep)

Alleen dan kun je het uitzoekwerk van je voorgaande trajecten veel vaker meenemen naar je volgende klanten. Je kunt dan elke keer een stukje onderzoek overslaan. Een soort voorsprong die je steeds verder uitbouwt.

Visueel ziet dat er zo uit:

Rendement op 3 plekken

In de diepte kom je dingen te weten die andere bureaus niet weten. Simpelweg omdat ze daar nooit komen. Je merkt dit het beste op 3 plekken in je bedrijf:

In je marketing kun je eindelijk content creëren die mensen daadwerkelijk willen consumeren. Zo word je interessant om te volgen. Die volgers gaan je vertrouwen, en een deel van hen gaat je benaderen.

Tijdens je sales kun je die prospects iets vertellen over hun eigen werkweek dat ze nog niet weten. Iets waar ze vorige week nog een MT vergadering mee vulden.

Tijdens de uitvoering van het werk kun je betere beslissingen nemen en valkuilen vermijden.

En je team?

Omdat je aan vergelijkbare uitdagingen werkt kun je het oppervlakkige werk standaardiseren. Het werk dat slimme mensen sowieso saai vinden om te doen. De zoveelste landingpage ontwerpen of AFAS koppeling configureren.

Het echt toffe werk zit daarvóór (originele oplossingen bedenken) en erná (die originele oplossing realiseren). Daar worden bureaumensen blij van.

Om dit vaker te mogen doen voor klanten heb je twee dingen nodig:

  1. Veel meer budget
  2. Veel meer vertrouwen

Beiden krijg je als je relevante dingen weet die je concurrenten niet weten.

Die leer je in de diepte.

Niet in de breedte.

Koen Hendrickx

Schrijft en adviseert over expertise verkopen in het AI-tijdperk.

Is deze mail naar je doorgestuurd? >> Hier schrijf je jezelf in.

Heb je een vraag of opmerking?
Beantwoord deze mail gerust! Antwoord gegarandeerd.

Postbus 1515, Nijmegen, Gld 6501 BM
Unsubscribe · Preferences

Koen Hendrickx

Alles over het vermarkten van expertise.

Read more from Koen Hendrickx

3 skills om in je team te hebben richting de toekomst ↓ Creërend werk zal een kleiner deel van de bureau-omzet uitmaken in de toekomst. Gelukkig zijn er honderd-en-één dingen die je daarvoor in de plaats kunt doen voor klanten. Ik zie graag dat bureaus dichter tegen de business realiteit van hun klant kruipen. Niet alleen maar plannen maken en zaken creëeren. Aan de voorkant ook de diagnose en de business case, en aan de achterkant ook de inbedding op de werkvloer. Zo ga je een aantal...

Koen

Hoe zit het met onze bestaande klanten bij een herpositionering? ↓ We zijn allemaal trots op onze bestaande klanten. Relaties waarin we veel geïnvesteerd hebben, met mensen die ons (inmiddels) vertrouwen. Een van de grotere drempels die bureauleiders ervaren in het proces van herpositioneren en strategisch partner worden is dit: Ons klantenbestand is heel divers. We kunnen niet iedereen binnenboord houden in een aangescherpte marktfocus. Dit maakt ons onrustig, want we willen onze klanten...

Het einde van middelmatigheid ↓ Het creëren van middelmatige output is een prima business model voor veel bureaus. Je hebt er niet de allerbeste mensen voor nodig en voor veel opdrachtgevers is een 7,5 prima. Ik verwacht hierin twee nieuwe ontwikkelingen: De hoeveelheid middelmatige output explodeert de komende jaren. Maar het aandeel dat bij bureaus vandaan komt gaat langzaam naar 0. Hear me out. Van een 5 naar een 7,5 Do-It-Yourself (DIY) tools zoals Canva en Shopify knabbelen al jaren aan...