Laat je niet hypnotiseren door AI


Laat je niet hypnotiseren door AI

Bureau-mensen zijn makers. Jullie worden blij van slimme oplossingen. Dit geldt doorgaans ook voor de leiders die bepalen hoe de resources in een bureau worden besteed (tijd & geld).

En daar ontstaat een extra diepe valkuil als het over AI gaat: shiny new object syndrome.

Want AI biedt de slimme maker een eindeloze speeltuin om te experimenteren. De eerste homegrown, AI-based SaaS producten worden al met veel trots aangekondigd door bureaus.

Heel gaaf.

Maar ook afleidend.

Want diezelfde bureaus kunnen veel meer rendement halen door hun resources in het veranderen van hun uitvoerende reputatie te steken. De markt ziet hen als een partij die je belt nadat je zelf bepaald hebt wat er moet gebeuren.

Doe dit voor ons:

  • data tooling xyz implementeren
  • een mijn-omgeving met CRM bouwen
  • marketing ondersteuning op LinkedIn en TikTok

Het bureau wordt gevraagd voor haar uitvoerende kracht.

Maar wat als die uitvoerende kracht verschuift richting AI?

AI-first uitvoerders

Toegegeven, de markt volgt vaak langzamer dan we denken. Je kunt dit probleem dus prima nog een paar jaar vooruit schuiven door nu flink met AI te experimenteren. Je blijft langer een interessante uitvoerende partij (want meer output voor hetzelfde budget).

Echter wel een partij die steeds vaker in de knoei komt met een verdienmodel gebaseerd op declarabele uren.

Dat doet me denken aan dit citaat:

We fail more often because we solve the wrong problem than because we get the wrong solution to the right problem.

- Russell L. Ackoff (de bedenker van systeemdenken)

Expertise die niet te in-housen valt

Mijn suggestie is om de focus te verleggen van hoe maakt AI ons slimmer? naar een andere vraag:

Stel dat het grootste deel van onze omzet uit adviseren, coördineren en communiceren zou bestaan, welke 3-5 pijnlijke problemen of vurige verlangens van organisaties lossen we daarmee dan op?

Dingen als:

  1. SaaS bedrijven begeleiden bij Europese expansie
  2. Het vertrouwen van burgers in de publieke sector vergroten
  3. Structureel goed passende sollicitanten werven

Dan ga je daar je reputatie op bouwen. Alles wat je bedenkt, realiseert en communiceert draait om impact op die problemen en ambities. Geloof me, dan mag je het uitvoerende werk ook doen. In hoeverre je dat met AI doet, is veel minder belangrijk voor een klant.

Zo begin je de transitie naar expertise die niet te in-housen of te automatiseren valt. En dat is veel toekomstbestendiger dan 'meer voor minder'.

Ik beschrijf in deze mail een aantal ontwikkelingen zoals ik ze verwacht de komende jaren. Ik ben heel benieuwd of jij dit ook zo ziet, of juist heel anders. Je kunt gewoon reageren op deze mail!

Koen Hendrickx

Werkt al 15 jaar aan betere business modellen voor agencies & consultancies.

Is deze mail naar je doorgestuurd? >> Hier schrijf je jezelf in.

Heb je een vraag of opmerking?
Beantwoord deze mail gerust! Antwoord gegarandeerd.

Postbus 1515, Nijmegen, Gld 6501 BM
Unsubscribe · Preferences

Koen Hendrickx

Alles over het vermarkten van expertise.

Read more from Koen Hendrickx

De bouwstenen van een adviespropositie ↓ Vaak schrijf ik over wat verstandig is om te doen of over het waarom daarachter. Vandaag gaat over een minstens net zo belangrijke vraag: hoe doe je dat dan? Stel dat je (nog) meer strategisch partner wil worden van je klanten. Dan moet denkwerk een groter aandeel in jullie omzet krijgen. Hoe bouw je nou een goede adviespropositie? Het slechte nieuws: waarde genereren met adviseren is context-afhankelijk. Van de klant, het onderwerp, de adviseur en de...

Verruil complexiteit voor discipline ↓ Elke maand lees ik een paar marketingplannen van bureaus. De een nog ambitieuzer dan de ander: Wekelijkse content publiceren op 3 kanalen Jaarlijks een groot event voor klanten Maandelijks een webinar En dat alles met 1 part-time marketeer en wat uren van collega's. De Britten noemen dat a mile wide and an inch deep. Oftewel: je ambitie matcht niet met je resources. Het gevolg laat zich goed voorspellen: weinig diepgang, bruikbaarheid en originaliteit....

Afhankelijk van verborgen aandeelhouders ↓ Toen mijn oud-compagnon Nick en ik ons bureau startten in 2010 deden we initieel al onze projecten op het Joomla CMS. Voor ons was dat aantrekkelijker dan WordPress, want Joomla was op dat moment technisch geschikter voor complexe websites. Bovendien draaide een kleine 15% van alle websites wereldwijd erop, dus het leek een veilige keuze. Fast-forward naar 2025 en vraag je eens af hoe succesvol je nu bent met de reputatie als allerbeste Joomla...