Verborgen aandeelhouders


Afhankelijk van verborgen aandeelhouders

Toen mijn oud-compagnon Nick en ik ons bureau startten in 2010 deden we initieel al onze projecten op het Joomla CMS. Voor ons was dat aantrekkelijker dan WordPress, want Joomla was op dat moment technisch geschikter voor complexe websites. Bovendien draaide een kleine 15% van alle websites wereldwijd erop, dus het leek een veilige keuze.

Fast-forward naar 2025 en vraag je eens af hoe succesvol je nu bent met de reputatie als allerbeste Joomla webbouwer.

Veel bureaus kiezen ervoor om hun reputatie op te hangen aan hun expertise in het platform waar ze veel mee werken. Denk aan Hubspot-, Umbraco- en Magento bureaus.

Op het eerste gezicht is dat ook aantrekkelijk:

  1. Die platformen hebben tractie in de markt, prospects zoeken er zelfs pro-actief naar.
  2. Veel van die platformen hebben incentives voor hun beste evangelisten. Gratis marketingbudget, concrete leads of snoepreisjes naar buitenlandse headquarters.

Er is ook een maar

Je maakt de reputatie (en toekomst) van je bedrijf afhankelijk van de beslissingen, ego's en incentives van andere mensen. Vaak blijkt dat op de middellange termijn niet zo'n goed idee:

  1. Er zijn nog maar weinig prospects die specifiek zoeken naar Joomla, Drupal en Typo3 developers voor een nieuw project.
  2. De juridische vete tussen WordPress en WP Engine heeft daadwerkelijke consequenties voor live websites en haar gebruikers.
  3. Eigenaren van een shop die op Magento draait kijken met enige afgunst naar de snelheid en budgetten die gebruikelijk zijn bij een Shopify webshop.

Achteraf is het makkelijk praten. Maar ook nu zijn er talloze platformen die 'de toekomst hebben' en waarbij het verleidelijk is om mee te liften op hun tractie in de markt.

Denk aan Webflow, ChatGPT, Shopify, Relume, Airtable en Bubble. Allemaal super platformen om mee te werken, begrijp me niet verkeerd.

Maar de vraag is of je je reputatie wil baseren op de beslissingen van hun bestuurders en aandeelhouders.

Mijn suggestie: bouw je reputatie rond een paar specifieke behoeften (=problemen of ambities) waar je favoriete tool of platform in voorziet.

Mocht een platform dan uit de gratie raken is de onvermijdelijke pivot veel minder pijnlijk.

Koen Hendrickx

Werkt al 15 jaar aan betere business modellen voor agencies & consultancies.

Is deze mail naar je doorgestuurd? >> Hier schrijf je jezelf in.

Heb je een vraag of opmerking?
Beantwoord deze mail gerust! Antwoord gegarandeerd.

Postbus 1515, Nijmegen, Gld 6501 BM
Unsubscribe · Preferences

Koen Hendrickx

Alles over het vermarkten van expertise.

Read more from Koen Hendrickx

De bouwstenen van een adviespropositie ↓ Vaak schrijf ik over wat verstandig is om te doen of over het waarom daarachter. Vandaag gaat over een minstens net zo belangrijke vraag: hoe doe je dat dan? Stel dat je (nog) meer strategisch partner wil worden van je klanten. Dan moet denkwerk een groter aandeel in jullie omzet krijgen. Hoe bouw je nou een goede adviespropositie? Het slechte nieuws: waarde genereren met adviseren is context-afhankelijk. Van de klant, het onderwerp, de adviseur en de...

Verruil complexiteit voor discipline ↓ Elke maand lees ik een paar marketingplannen van bureaus. De een nog ambitieuzer dan de ander: Wekelijkse content publiceren op 3 kanalen Jaarlijks een groot event voor klanten Maandelijks een webinar En dat alles met 1 part-time marketeer en wat uren van collega's. De Britten noemen dat a mile wide and an inch deep. Oftewel: je ambitie matcht niet met je resources. Het gevolg laat zich goed voorspellen: weinig diepgang, bruikbaarheid en originaliteit....

Een simpele toetsvraag ↓ Er zijn 2 redenen dat bureaus vaak te veel diensten verkopen: Nieuwsgierigheid van teamleden of leiders Klanten die vragen 'kunnen jullie dit ook voor ons doen?' Het probleem? Opportunity costs. Oftewel in simpel Nederlands: Je kunt elke euro maar één keer uitgeven. Hetzelfde geldt voor de uren van je collega's. Bij een gemiddeld bureau gaat maximaal 10% van de tijd naar onderzoek en ontwikkeling. En nieuwe diensten ontwikkelen is niet het enige wat in die uren moet...